Wandeling in Noorwegen

18 juli 2026 - Nationaal park Gutulia, Noorwegen

We moeten ‘s ochtends even onze draai vinden. Naast onze kamer is een piepklein kombuisje dat we delen met kamer nr 7. Koffie mee; dus zetten en we eten er wat restjes bij. Ontbijten in het restaurant boven kan niet: ze gaan pas om 10 uur open. We hebben onze grote bagagetas binnengehaald; dus kunnen iets anders aan dan de afgelopen 3 reisdagen: loopkleren, in laagjes. Het weer is omgeslagen: vannacht was er regen en nu overdag veel wind en rond de 10 graden. We vinden de taxiboot teveel geld en op mijn wandelkaart zie ik geen mooie wandelroute dicht langs het water. We kwamen gisteren langs een hoge vlakke weg boven de boomgrens, met P en wandelinfo. Dáár gaan we heen. Ook nog in het rendierengebied, dus wie weet. Over de grens in Noorwegen nr P Rostvollen: uitzicht aan alle kanten, vinden we een goede route. Niet te steil en het blijft weids. Harde wind tegen; doel niet gehaald, maar wel over een pas. 3,5 uur heen; 1,5 uur terug. Hoe hoger, hoe verder zicht. Zelfs plekjes met sneeuw. Veel beekjes oversteken over (losse) stenen. Geen rendieren gespot, wel sporen: keutels, plukken haar, hoefafdrukken. Het lopen terug, hoewel dalend en wind mee, valt me wat zwaar. Moet me goed concentreren, maar val toch een keer op neus en handen in vochtige aarde.. nóg rustiger aan naar beneden. Marit heeft het erg koud, ondanks de vele lagen die ze draagt. Maar daar staat onze blauwe auto; hoera. Opwarmen en nog een stukje verder gereden - helaas geen rendieren vandaag. Wat hebben we gisteren dan een mazzel gehad. Terug eten we onze soep. Borreltje en sigaret en dan helemaal rozig. Mooie route uitgezocht naar ons huisje, morgen. Er is een klein zonnetje aan het doorkomen.