Flatruet
We gaan weg uit Grövelsjön. Omdat we nog willen koffiedrinken in de herberg, en bij het meer kijken (het is nu zonnig), rijden we pas rond 10.30 weg. We gaan naar het noorden, maar vanwege de grote natuurgebieden zonder wegen/weggetjes, maken we een grote bocht ‘rechtsom’.
Idre > Tännas > Mittådalen ( Flatruet) > Ljungdalen > Kovra > Mattmar > Järpen> huisje. Het is een schitterende route, met als hoogtepunt de Flatruet: een hoogvlakte met 360 graden uitzicht naar bergtoppen; een aantal met sneeuwplakken. Door de weidsheid van de grasvelden doet het aan als Mongolië. Het is niet te vangen in foto’s met n mobieltje.
In Mittådalen een stop bij een Sami café/winkeltje (brokken rendiervlees in de koeling) aan een wildstromende rivier. Winkeltje heeft mooi handwerk maar helaas te hoog geprijsd. Eigenlijk is het dicht (zondag). We kunnen geen koffie drinken. We rijden voornamelijk over ongeasfalteerde weggetjes vandaag. Tekenen van het Samigebied dat het hier is: rendierweides (tamme rendieren), tweetalige plaatsnamen, hutten en huisjes in een bepaalde stijl, vlaggen als in signalen van grenzen. Ik voel me stoer in m’n dappere blauwe auto 🚙, als ik de stofwolken achter me zie die het rijden hier veroorzaakt. Bergop- bergaf- bochtenwerk of het niks is. Af en toe een rendier spotten in de berm of abrupt stoppen om er niet mee te botsen. Eén keer twijfelen we: een jong dier: een eland of toch een rendier?
We doen boodschappen en rijden het laatste stuk over een snellere weg naar ons huisje. Een wit huisje, mét voorhalletje (Zweeds), even van de weg af, van binnen wat oubollig en versleten, en vreemd ingericht met te grote zware meubels, maar heerlijk om na de afgelopen dagen ergens echt te settelen. Marit krijgt de tv aan de praat; we eten knakworsten en ei op brood; te moe om te koken. Voor het slapen gaan (ong 23.00 uur en nog flink licht) zien we een ree in de tuin. s Nachts word ik wakker: het is al ochtend-zonnig maar nog maar 03.45… morgennacht de rolgordijnen maar sluiten!